Kasteel Westhove en de Manteling 

Tussen Oostkapelle en Domburg ligt het mooie Kasteel Westhove. Westhove was oorspronkelijk een Mottekasteel, dit is een eenvoudige kasteelvorm uit de Middeleeuwen. Vroeger werd op een kunstmatige heuvel een kleine ringpalissade met een toren in het midden van het bos gecreëerd. Deze kleine gebouwen waren eenvoudig te bouwen omdat ze alleen de lokaal beschikbare materialen van grond en hout nodig hadden. Omdat het Mottekasteel uit hout is gemaakt, zijn er vandaag geen resten meer van aanwezig.

In 2011 werd een mottenkast gereconstrueerd op het terrein van het Terra Maris Museum, naast het Kasteel Westhove.

Het Kasteel ligt middenin natuur en wandelgebied de Manteling. Dit gebied is vooral bekend om de prachtige wandelroutes en aparte bomen. Mondriaan heeft ooit een schilderij gemaakt van een boom uit de Manteling.

Je kunt hier heerlijk wandelen en er zijn naast Kasteel Westhove ook andere buitenposten te bezoeken als Duinbeek en Berkenbosch. Bij Westhove is ook een café met terras.

Museum Terra Maris en tuinen

In de Orangerie van Westhove ligt natuurhistorisch Museum Tarra Maris. Deze orangerie werd ooit gebouwd om de uitheemse planten ’s winters tegen de gure Zeeuwse kou te beschermen.

De tuin achter het museum is sinds 1995 ingericht als landschapstuin. Negen thematuinen vormen de kern van de tuin:

  1. Akkertuin
  2. Dijktuin (met o.a. langs de ‘zeezijde’ zeelasem en zeekraal)
  3. Moerneringstuin
  4. Krekentuin
  5. Boerderijtuin
  6. Duintuin
  7. Watertuin
  8. Vlindertuin
  9. Insectentuin

Verder vindt men er een vliedberg en hoogstamfruitbomen. Het is een typisch stukje Zeeland met het heggenlandschap en de verschillende graslanden. De grote heemtuin wordt omgeven door koningslinden. Jaarlijks worden foto’s en gedichten en dergelijken geëxposeerd in de tuin.

Toegang tot museum Terra Maris

Museumjaarkaarthouders: gratis. Volwassene € 5,50 en kind (4 t/m 15 jaar): € 3,25. Groepskorting bij meer dan 10  volwassenen € 4,25 en kind € 2,75. Donateurs van Stichting Het Zeeuwse Landschap betalen de halve prijs.

Parkeren

De parkeerplaats voor Terra Maris ligt aan de achterzijde van het kasteel, langs de Domburgseweg. Hier kun je gemakkelijk parkeren en de looptijd naar het museum is 5-10 minuten.
Openbaar vervoer: Neem vanaf NS-station Middelburg de buslijn 52 richting Domburg. Halte Domburgseweg: looptijd naar kasteel ± 3 minuten. Fietsverhuur: NS-station Middelburg (0118-612178).

Informatie Terra Maris

Kasteel Westhove